Nieuwsbrief september 2023

Dhul hijjah 1444

Beste vrienden en volgers van het Moslim Archief, as-salamu alaykum (vrede zij met u). We beginnen een nieuw jaar vol met kansen en uitdagingen. Lees in deze nieuwsbrief over Eid al-Adha, een poëtische overwinning voor Soraya Shawki (die in de toekomst ook voor Moslim Archief gaat optreden, in sha’ Allah), een bijzondere excursie in Rotterdam, hulp voor de door natuurrampen getroffen gebieden in Noord-Afrika, een zeer bijzonder verhaal over een islamitische verzetsheld, versterkingen van ons team en een korte update van onze stagiair Omar!

Eid ul Adha (Offerfeest)

Afgelopen zomer vierden moslims wereldwijd feest op 29 juni 2023. Het jaarlijkse Eid al-Adha, ofwel het Offerfeest, markeert een bijzondere afsluiting van de maand waarin pelgrims de Hadj (bedevaart naar Mekka) ondernemen. Tijdens dit grote feest herdenken moslims het inspirerende verhaal van profeet Ibrahim (Abraham), dat ook in de Bijbel te vinden is. Met een diepgeworteld verlangen smeekte Ibrahim Allah om een zoon, en zijn wens werd vervuld met de geboorte van Ismaël. Echter, Ibrahims toewijding was zo groot dat hij zelfs bereid was zijn zoon te offeren toen Allah dat van hem vroeg. Op het allerlaatste moment greep Allah echter in en verving het offer van Ibrahims zoon door een schaap. Daarom is het tijdens het Offerfeest gebruikelijk om een schaap of geit te offeren. Dit feest dient als een prachtige herinnering aan toewijding aan onze Schepper en het vertrouwen dat we in Allah stellen. Het is een tijd waarin we ons verbonden voelen met de waarden van overgave en dankbaarheid.

Nederlands Kampioenschap Slam Poetry

Soraya heeft in de finale van het Nederlands Kampioenschap Slam Poetry afgelopen zaterdag 23 september de op één na laatste ronde gehaald. Een prestatie om trots op te zijn! Lees hieronder over haar weg naar deze wedstrijd en het interview met haar gedachtes over het Moslim Archief.

Op woensdag 28 juni 2023 was Soraya Shawki één van de zes finalisten in de Schiedamse Poetry Slam. Na twee rondes waarin het publiek vier finalisten wegstemde, bleven alleen Soraya Shawki en Serayo Semedo Moreira over. De battle die toen op het podium werd “uitgevochten” was een waardige strijd en een ware lust voor oog en oor. Beide kandidaten wisten via prachtige zinnen en beklemtoonde woorden de nodige impact te maken, nog los van de mimiek en de non-verbale houding die het geheel compleet maakten! Maar elke wedstrijd heeft een winnaar nodig, en uiteindelijk was het Soraya Shawki die het publiek het meest tot vervoering wist te brengen. Namens Moslim Archief feliciteren we haar dan ook met het behalen van de eerste prijs, en Serayo Semedo Moreira met een welverdiende tweede plaats.

Interview met Soraya Shawki over het Moslim Archief

Kunt u in het kort iets over uzelf en uw achtergrond vertellen voor mensen die u niet kennen?

Mijn naam is Soraya Shawki, ik ben onderzoeker en community builder. Hiernaast ben ik schrijver en spoken word artiest. Op 23 september neem ik deel aan de finale van de NK Poetry Slam.

Hoe hoorde u van de oprichting van het Moslim Archief? Wat dacht u toen u het hoorde?

Ik hoorde van Kamel over het Moslim Archief, ik was erg enthousiast over het initiatief en was verbaasd dat het nog niet bestond.

U heeft meegedaan aan een activiteit van het Moslim Archief: excursie naar het Museum Catharijne Convent te Utrecht. Wat vond u ervan en wat voor indruk heeft het gemaakt?

Ik vond het een bijzondere excursie en interessant dat we een rondleiding kregen met een expert. Het model van al Aqsa vond ik erg indrukwekkend en het was fijn dat er ruimte was voor discussie. Helaas was er niet veel islamitische kunst te bezichtigen, dat was wel jammer.

Waarom is het volgens u belangrijk dat er een Moslim Archief is?

Het is belangrijk dat Moslim Archief bestaat omdat zij een actieve bijdrage leveren aan het in leven houden van islamitisch en cultureel erfgoed. De sporen hiervan en de bijdrage van de islamitische wereld op globale schaal, is nog iets wat onderbelicht is – ook in Nederland.

Waarom is er volgens u niet eerder een Moslim Archief opgericht?

Weet ik niet, misschien organisatorische uitdagingen (weinig capaciteit, geen duurzame financiering) en/of weinig draagvlak?

Hoe kunnen we volgens u meer mensen bewust maken van het belang van een Moslim Archief?

Samenwerken met islamitische studentenverenigingen en andere partijen. Samen dingen organiseren, aanwezigheid op evenementen waar vrijwilligers geworven kunnen worden.

Het Moslim Archief is nog in ontwikkeling. Wat zou u graag terug willen zien of bewaard willen hebben voor in het Moslim Archief?

Museumtripjes, relevante lezingen en discussieavonden.

Heeft u tot slot nog een boodschap aan het Moslim Archief team of aan onze lezers?

Ga zo door met jullie mooie werk!

Islam Experience Center

Afgelopen 23 juni zijn wij met een groep afgereisd naar het enige echte Islam Experience Center om een hoogstpersoonlijke rondleiding te ontvangen van Joram van Klaveren langs deze virtual reality-ervaring. Dit museum laat op een innovatieve en educatieve manier de jeugd van vandaag kennis maken met het islamitische geloof. De reacties logen er niet om: erg aangenaam, een beetje surreëel en ‘virtueel’ allemaal positief! Zoals te zien in de foto’s is deze hi-tech tentoonstelling indrukwekkend voor jong en oud, en de plannen voor een volgend bezoek voor jeugd tussen 12-18 jaar zijn al in de maak!

Sheikh Yusuf, verzetsheld en VOC-banneling die de islam naar Zuid-Afrika bracht

Een stukje islamitische geschiedenis van Nederland
Door: Sterre Berentzen (moslimarchief.nl)

Wie aan de Nederlandse geschiedenis denkt, denkt al gauw aan de zeventiende eeuw. En wie denkt aan deze veelzijdige en hevig bediscussieerde periode die voorheen nog de Gouden Eeuw werd genoemd, kan niet om de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) heen. De VOC was een Nederlandse handelsonderneming die tijdens haar bestaan (1602-1795) uitgroeide tot het grootste handelsbedrijf ter wereld met een monopolie op de handel tussen Azië en Europa en tevens opereerde als militair en politiek machthebber. Het ‘bedrijf’ heeft een schat aan handgeschreven bronnen achtergelaten; ongeveer 25 miljoen pagina’s aan archiefmateriaal.’

Deze archieven van de VOC zijn niet alleen Nederlands erfgoed, maar ook… Lees verder

Marokko en Libië getroffen zijn door natuurrampen

Het zal niemand ontgaan zijn dat Marokko en Libië getroffen zijn door natuurrampen met duizenden dodelijke slachtoffers en vermiste mensen, en vele overige duizenden in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHH-NL), onderdeel van een organisatie die wereldwijd humanitaire hulp aanbiedt, heeft de nodige noodhulpacties opgestart. Help mee om de wonden in Marokko en Libië te helen door de QR codes te scannen, of klik hier.

Team Moslim Archief

Ons team blijft zich uitbreiden en versterken met getalenteerde en ervaren mensen die de gemeenschap een warm hart toedragen en de missie van het Moslim Archief zowel in woord als in daad ondersteunen. We zijn trots om de volgende namen te mogen presenteren:

  • Jennifer van Werkhoven (penningmeester)
  • Mirjam Shatanawi (adviseur fondsenwerving)
  • Birgit Soubiers (eindredacteur)
  • Lennart Mukhtar Proot (schrijver/nieuwsbrief)
  • Semiha Ayden (vertrouwenspersoon)


Als onafhankelijke stichting met een eigen bestuur zijn we nog steeds op zoek naar versterking. De zoektocht is met name gericht op versterking van personen met ervaring op bestuurlijk en financieel vlak (secretaris of fondsenwerver). Ook staat het Moslim Archief open voor overige teamleden en voor stagiair(e)s en vrijwilligers voor een oral history (sprekende geschiedenis) project om verhalen op te halen bij met name de oudere generatie moslims.

  • Secretaris bestuur
  • Algemeen bestuurslid
  • Projectleider Oral History
  • Projectleider database
  • Fondsenwerver
  • Stagiair(e) HBO/WO
  • Open sollicitatie

Omar Abdellatif liep van februari tot en met juni 2023 stage bij Moslim Archief en het Amsterdams Stadsarchief. Hieronder een korte boodschap van hem:

Beste lezers,

Kort over mezelf. Ik ben Omar Abdellatif, kunstenaar, onderzoeker en masterstudent Theologie aan de VU. Tijdens mijn studie ben ik begonnen aan het onderzoeken van de relatie tussen moskeeën en de stad Amsterdam.

Ik wilde vooral begrijpen hoe er iets gedaan kon worden aan de spanning in Amsterdam (en de rest van het land) als het thema moskeeën en/of islam is, en of kunst hierin een rol kan spelen. Samen met de Fatih Moskee aan de Rozengracht hebben we gekeken hoe dat eruit zou zien. 

Aan het begin van mijn onderzoek vertelde ik hoe kunst en gebedsplek intern voor spanning zorgen, omdat het gaat om een speling tussen sacraliteit en seculariteit. Waar de moskee sacraal is, is kunst seculier. Langzamerhand ben ik tot de realisatie gekomen dat ‘intentie’, zoals we dat in Islam kennen, hetgeen is wat de moskee sacraal maakt. Zou kunst die geëxposeerd is in de moskee daarmee tijdelijk ‘sacraal’ kunnen zijn? En kan die kunst het verhaal vertellen van sacraliteit en voorbijgangers mee kunnen nemen in de wereld van de moslim? 

Samen met de Fatih Moskee proberen we hier in een expositie vorm aan te geven en kunst te exposeren die baat doet bij moskeegangers en voorbijlopers! Wij houden jullie op de hoogte van dit project!

Volgende nieuwsbrief

We hopen dat je deze nieuwsbrief waardevol vindt. Wij waarderen in ieder geval je betrokkenheid bij het volgen van onze ontwikkelingen. In de volgende nieuwsbrief zullen we je een nieuwe update geven. We streven er naar 4 keer per jaar een nieuwsbrief uit te sturen. Voor vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief, mail naar info@moslimarchief.nl.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *