Nieuwsbrief december 2022

Beste volger van het Moslim Archief,

Dit is de eerste nieuwsbrief van het Moslim Archief (MA)! Zoals jullie weten hebben wij het Moslim Archief enkele maanden geleden, in juni 2022, opgericht. Even een opfrisser: Het MA is een historisch archief en cultureel-educatief centrum. Het is een verzamelplek waar je de rijke geschiedenis van moslims in en met Nederland terugvindt. Voor meer info verwijzen wij naar de website: moslimarchief.nl In de startfase van het MA hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de structuur en ondersteuning van het Fahm Instituut. Nu we verdere stappen hebben gemaakt en onze ambities steeds groter en concreter worden is het moment daar om als zelfstandige organisatie verder te gaan. Het MA zal de komende maanden een strategisch plan ontwikkelen en een eigen bestuur vormen om een aparte stichting te worden. Wil je hier een bijdrage aan leveren? Neem dan contact met op met info@moslimarchief.nl

Projecten

We hebben de afgelopen periode niet stil gezeten en een start gemaakt met een aantal concrete projecten, zoals een oral history project in samenwerking met de Vrije Universiteit. Dit project gaat over de eerste studenten met een Marokkaanse of Turkse achtergrond aan deze universiteit. Daarnaast starten we komend jaar een oral history project in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland (PKN) over de ontmoetingen en samenwerkingsverbanden tussen moslims en christenen in de jaren 1960 en 1970.

In de media

Afgelopen maanden heeft het Moslim Archief heel wat positieve media aandacht gehad:

  • Nieuwwij en Sprekende geschiedenis besteedden aandacht aan onze oprichting.
  • Volzin interview Kamel Essabane en Nafiye Aydogdu
  • Radio 1 (EO) interview met Kamel Essabane en Samira I. Ibrahim
  • Trouw interview met Kamel Essabane, Alia Azzouzi en Nafiye Aydogdu.
  • De Kanttekening interview met Kamel Essabane en Alia Azzouzi
  • Archievenblad interview Kamel Essabane en Fitrah Umarella.
  • RTL nieuws: editie NL: Kamel Essabane en Anne Dijk geïnterviewd op 8 september 2022.

De meesten van deze interviews waar we aan hebben meegewerkt zijn te lezen op moslimarchief.nl: Ook op social media is het MA actief, je kunt ons volgen op Linkedin, Facebook en Instagram.

Organisatie

Momenteel bestaat het MA-team uit 13 vrijwilligers die zich inzetten voor het uiteindelijke doel, namelijk het creëren van een digitaal en ook een fysiek archief. Daarnaast willen wij tentoonstellingen organiseren om meer bewustzijn te creëren over de rijke geschiedenis die we met elkaar delen. Ook leveren we graag een bijdrage aan het completer maken van het archievenlandschap, waar het moslimgeluid en perspectief veelal ontbreekt. Binnen het MA-team zijn er verschillende projectgroepen opgericht, de organisatie ziet er als volgt uit:

     

      • Stuurgroep: Kamel Essabane (manager algemene zaken), Alia Azzouzi (externe relaties), Manon Moussa (interne coördinator), Shahad Al Bagdadi (stuurgroepassistente)

      • Project Oral history: Sophia Imaghri (project leider), Semiha Aydin (projectmedewerker)

      • Tentoonstellingen: Kashif Amin (curator)

      • Klankbordgroep: Samira I. Ibrahim (coördinator klankbordgroep)

      • Social Media: Fitrah Umarella (social media manager)

      • Nieuwsbrief: Yasmine El Amiri (projectmanager communicatie)

      • Website: Mohammad Ahmadi

      • Projectmedewerkers algemeen: Fatima Bourri en Hakima El Hajouti


    Meer over MA

    Maak kennis met het MA-team

    Ons team bestaat voorlopig uitsluitend uit vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen archief! Daarom starten we in deze nieuwsbrief met het voorstellen van de vrijwilligers van het MA-team. In elke nieuwsbrief zullen we telkens twee vrijwilligers introduceren. Zo geven wij je een kijkje in de organisatie en in wat onze teamleden drijft. In deze nieuwsbrief maken we kort kennis met Shahad Al Bagdadi en Kashif Amin.


    Kashif Amin, projectgroep activiteiten

    In 2004 begon Kashif Amin als rondleider/museumdocent in het Tropenmuseum. Toen waren er niet veel collega’s die op hem leken. Hij realiseerde zich hoe belangrijk representatie is, ook in de cultuursector. Uiteindelijk heeft hij ook voor vijf andere grote museale instellingen gewerkt als museumdocent. Het feit dat hij voor het Rijksmuseum als museumdocent mocht werken, ziet hij dan ook als een dijkdoorbraak moment in zijn loopbaan. Hij was namelijk een van de eerste personen met een migratieachtergrond die daar mocht werken als museumdocent. Als sociaal- en cultureel ondernemer zet hij zich ook in als presentator, moderator, programmamaker, docent en educatief ontwikkelaar. Al deze ervaring gaat hij inzetten als curator voor het Moslim Archief. Hopelijk zijn hiermee de eerste stappen gezet naar een Islamitisch Museum.


    Shahad Al Bagdadi, Stuurgroep assistent

    Shahad is moeder van twee kinderen en werkzaam als afdelingsmanager van een gemeentelijke afdeling in Den Haag. Sinds augustus 2022 zet zij zich als vrijwilliger in voor MA in de functie van stuurgroep assistent. In deze functie ondersteunt zij de stuurgroep in haar taken en regelt zij o.a. de administratieve afhandeling van sollicitaties. In haar vrije tijd leest zij graag en kan zij heel erg genieten van een wandeling in de natuur. Daarnaast leert zij graag nieuwe woorden en talen en heeft zij een fascinatie voor etymologie.


    Actualiteiten

    Op 11 december heeft het MA een mooi uitje georganiseerd. We zijn er niet alleen om te archiveren maar vinden het ook belangrijk om met onze achterban kennis te maken. We vinden het leuk om in verschillende musea en archief instellingen islamitisch cultureel erfgoed te bekijken. Jullie respons was meteen groot en overtrof onze verwachting. Helaas was onze geplande rondleidster ziek, maar hebben we toch de door het museum verspreide werken gezien. Na afloop dronken we nog wat in het museum café en was er tijd om verder na te praten en kennis te maken. We zijn het volgende MA uitje al aan het plannen. Heb jij een goede tip? Mail ons dan gerust!

    Volgende nieuwsbrief

    We hopen dat je deze nieuwsbrief waardevol vindt. Wij waarderen in ieder geval je betrokkenheid bij het volgen van onze ontwikkelingen. In de volgende nieuwsbrief zullen we je een nieuwe update geven. We streven er naar 4 keer per jaar een nieuwsbrief uit te sturen. Voor vragen of opmerkingen over deze eerste nieuwsbrief: mail naar info@moslimarchief.nl

     

    Auteurs: Yasmine El Amiri & Hakima El Hajouti

    Share:

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    LinkedIn
    Email

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *