MIRETAGE

MIRETAGE-project (2023-2026)

Op deze pagina delen wij nieuws over het project ‘European Pathways to Minority Religious Heritage’, kortweg MIRETAGE. Het Moslim Archief zal de komende periode in samenwerking met een aantal andere partijen meewerken aan dit internationale project, gefinancierd door Erasmus Plus.

MERITAGE is gericht op het bevorderen van inclusief onderwijs en erfgoed, met specifieke aandacht voor moslim- en joodse gemeenschappen in Spanje, België en Nederland. Het Moslim Archief is gevraagd om als partner deel te nemen aan dit belangrijke project, zodat de ideeën, wensen en behoeften van de gemeenschap leidend worden. We zullen leden van cultureel-erfgoedverenigingen en moslimgemeenschappen samenbrengen in erfgoedlabs. Hier worden ideeën en inzichten over erfgoed besproken, wat leidt tot de ontwikkeling van (audio)wandelroutes op verschillende plekken in Nederland die cultureel en religieus erfgoed van moslimgemeenschappen in de wijk en islamitisch erfgoed in musea aan elkaar koppelen. Deze wandelroutes hebben tot doel meer bewustzijn te creëren over het cultureel en religieus erfgoed van moslims in Nederland, zowel in de buurt als in musea en om een verbinding te creëren tussen deze twee werelden.

Afgelopen januari heeft Nederland het internationale Verdrag van Faro (2005) ondertekend. Het Verdrag van Faro is een kaderverdrag als aanvulling op andere internationale verdragen ter bescherming van erfgoed en roept op tot beleidsvorming over de relatie tussen de mens, de samenleving en cultureel erfgoed. Erfgoed draagt namelijk bij aan het welzijn van mensen en aan wederzijds begrip tussen verschillende gemeenschappen. Door het Verdrag van Faro erkennen steeds meer mensen en landen het belang van erfgoed voor een samenleving, waardoor ook investeringen zijn toegenomen. Toch blijft het voor veel culturele instellingen moeilijk om verschillende religieuze gemeenschappen effectief te betrekken. MIRETAGE streeft ernaar deze kloof te overbruggen door samen te werken met culturele organisaties en minderheidsgemeenschappen. Het doel is om op deze manier erfgoededucatie toegankelijker te maken en inclusiviteit te bevorderen.

Het project wordt geleid door de Rijksuniversiteit Groningen en is in samenwerking met Universitat Autonoma de Barcelona (Spanje), KADOC (België), Future for Religious Heritage (Europa), La Xixa (Spanje), Mozaica (Spanje) en Storytelling Centre (Nederland) en het Moslim Archief (Nederland).

Voor meer informatie over het project kunt u de projectmanager van het Moslim Archief mailen: sterre.berentzen@moslimarchief.nl

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *