Wij zijn hier – Een gedeeld verleden, moslims vertellen

Tentoonstelling in de OBA Oosterdok | 14 juni – 6 september 2025

De Nederlandse geschiedenis kent meer lagen dan vaak wordt uitgelicht. In de tentoonstelling Wij zijn hier – Een gedeeld verleden, moslims vertellen brengt Stichting Moslim Archief verhalen van de Nederlandse moslimgemeenschap naar voren die lang onderbelicht zijn gebleven, maar die onmiskenbaar deel uitmaken van ons gezamenlijke verleden. 

De islam in Nederland: een verweven geschiedenis
Moslims maken al eeuwenlang deel uit van Nederland. Toch begint het verhaal over hun aanwezigheid vaak pas bij arbeidsmigratie in de jaren zestig. Deze tentoonstelling laat iets anders zien: hoe moslims, generatie op generatie, een rol speelden in het maatschappelijke, culturele en religieuze landschap van Nederland. Soms zichtbaar, vaak op de achtergrond, maar altijd aanwezig. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen, archiefmateriaal en doorleefde verhalen werpt de tentoonstelling nieuw licht op de bijdrage van drie gemeenschappen: Molukse moslims, Javaans-Surinaamse moslims en Hindostaans-Surinaamse moslims. Ook de band tussen Amsterdam en de islam krijgt een plek. Niet als losse episodes, maar als een verweven, levendig onderdeel van onze geschiedenis.

Heden geeft stem aan het verleden
Nederlandse moslims vertellen in de tentoonstelling over hun familiegeschiedenis en hun band met Nederland. Het zijn verhalen die dichtbij komen, juist omdat ze in de kleine details het grotere geheel laten zien. Fâris van de Lisdonk deelt het verhaal van zijn Molukse grootouders, die in 1951 naar Nederland kwamen. Emillio Kertokarijo laat via een slendang van zijn overgrootmoeder een migratiegeschiedenis zien die van Java via Suriname naar Amsterdam loopt. Gracia Rahman Khan brengt een vaak vergeten perspectief naar voren: dat van Hindostaanse moslims in Nederland. En historicus Nadia Bouras onderzoekt hoe moslims altijd al aanwezig waren in het stedelijke weefsel van Amsterdam.Hun verhalen geven gezicht aan het verleden en tonen hoe identiteit, geloof en afkomst met elkaar vervlochten zijn – toen én nu.

Deze zomer: op stap met het Moslimarchief
Deze zomer organiseer Het Moslim Archief diverse activiteiten in het kader van de tentoonstelling. Zo kun je iedere zaterdag deelnemen aan een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling onder begeleiding van een kundige gids. Deze rondleiding duurt een uur, en vind plaats om 12:00 uur, 13:30 uur en 15:00 uur. Ook organiseren we activiteiten in de stad. (Her)ontdek Amsterdam met twee unieke stadswandelingen: in Amsterdam Oost met Kashif Amin, of ga met Abdelkader Benali zijn wijk Nieuw-West in. Ook organiseert het Moslim Archief een historische fietstocht langs hoogtepunten van Moslim Erfgoed. Voor de wandelingen en fietstochten is aanmelden verplicht, voor de instaprondleiding is dit niet nodig. We hopen je deze zomer te verwelkomen! Lees meer over de evenementen op onze activiteitenpagina.

Ons gezamenlijke erfgoed
Een archief is geen verzameling documenten alleen. Het is een plek van collectief geheugen, van erkenning en van zichtbaarheid. Met deze tentoonstelling wil Stichting het Moslimarchief bijdragen aan een completer beeld van Nederland – een beeld waarin iedereen zich herkend mag voelen.De tentoonstelling Wij zijn hier – een gedeelde geschiedenis, moslims vertellen is gratis te bezoeken van 14 juni tot en met 6 september 2025 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok. Je bent welkom om te kijken, te luisteren en misschien iets nieuws te ontdekken.

Chat Icon